HET LAATSTE HOOFDKWARTIER VAN NAPOLEON, EEN MUSEUM VOOR IEDEREEN

Marbre Napoléon

17 juni 1815. Het is bijna donker, er valt regen. De troepen van Napoleon zijn uitgeput. Ze voelen de aanwezigheid van de vijandelijke troepen. De keizer kondigt een staakt-het-vuren af en zijn adjudanten ontdekken een verlaten boerderij: de Hoeve van Le Caillou. De hoeve zou uiteindelijk het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon worden.

In een authentiek decor werpt ons museum een licht op de gebeurtenissen van die befaamde nacht via getuigenissen en anekdotes uit het burgerlijke en militaire leven.

Dankzij de eigentijdse inrichting is het museum vooral gericht op jonge bezoekers. Ze krijgen een andere beleving van dit moment uit de geschiedenis via ludieke (codespel, raadsels, parcours) en pedagogische elementen. Hierdoor krijgen de kinderen op een leuke manier inzicht in die periode uit de geschiedenis.

In het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon kunnen de kinderen dingen aanraken en bedienen, spelen, vragen stellen, hun mening geven, zwijgen, observeren, dingen uitproberen en delen, ook wel eens niet alles begrijpen en… vooral PLEZIER HEBBEN!

Accueil du jeune public
visite collaboration Eqla
Visite déficients visuels

Om ook personen met een beperkte mobiliteit een aangenaam bezoek te geven, zijn er in het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon al vanaf de ingang aangepaste ruimtes voorzien en worden er verschillende zalen op het gelijkvloers gebruikt. Binnenkort komen hier nog nieuwe voorzieningen bij, zoals een aangepast toilet. Een klein nadeel is wel dat het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon een beschermde locatie is waarvan de authenticiteit bewaard wordt, dus ook het wegdek met grote kasseien.

Het museum is bovendien toegankelijk voor doven en slechthorenden. Via de visiogids kunnen ze een versie in Frans-Belgische Gebarentaal en met ondertitelingen van de getuigenissen en anekdotes van de audiogids bekijken.

Ook slechtzienden en hun begeleiders kunnen genieten van een bezoek aan het museum via een beveiligd parcours waar ze bepaalde werken kunnen aanraken. Blindengeleidehonden zijn welkom in het museum!

En uiteraard mogen we de bezoekers die geen Frans spreken niet vergeten. De audiogidsen zijn ook beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Spaans. 

Retour haut de page
Close Menu