GESCHIEDENIS

De Hoeve van Le Caillou is gevestigd in het gehucht van Le Caillou in Vieux-Genappe, in de provincie Waals-Brabant. 

De hoeve bevindt zich 4 km ten zuiden van de Leeuw van Waterloo, langs de weg die Charleroi met Brussel verbindt.

Een boerderij

1757

De Hoeve van Le Caillou is oorspronkelijk een boerderij van 1757.
Op 17 juni 1815 werden de hoeve en de bijbehorende boomgaard van 4 hectare uitgebaat door hun eigenaar, Henry Jérôme Boucquéau, die 78 jaar oud was.

Het laatste hoofdkwartier van Napoleon

1815

Aan de vooravond van de slag bij Waterloo liet Generaal Bertrand, Adjudant van de keizer, het Hoofdkwartier van Napoleon in de Hoeve van Le Caillou opstellen. De keizer, die werd bijgestaan door zijn hoofdofficieren, bracht er de nacht van 17 op 18 juni 1815 door onder bescherming van de Keizerlijke Wacht die in de boomgaard was gevestigd. De aanvalsplannen voor de dag erna werden in de kamers van deze hoeve bedacht en uitgewerkt.

Een estaminet

1818

De dag na de overwinning op Napoleon hadden de Pruisen de hoeve helemaal platgebrand. Landbouwer Boucquéau besliste om de vernietigde hoeve aan teler Jean Joseph Aubry uit Vieux-Genappe te verkopen. Nadat hij een deel van de gebouwen had afgebroken, vormde deze laatste de plaats om tot een estaminet.

Een herberg

1823

In 1823 werd de hoeve omgebouwd tot herberg door de nieuwe opkoper, Désiré François, vooraleer deze in 1869 werd doorverkocht aan de provinciale architect Emile Coulon.

uVan historisch belan

1889

Emile Coulon was de eerste die het historische belang van dit verblijf inzag en speciale aandacht gaf aan de restauratie en het onderhoud ervan. Hij bouwde het gebouw om in 1889, wat resulteerde in zijn huidige vorm. Hij kocht enkele meubels van de zoon van Boucquéau: drie tafels, twee stoelen en een tapijt van Doornik (nog altijd te bewonderen door de bezoekers van het museum) waarvan Napoleon gebruik maakte om zijn aanvalsplan op te stellen.

Een verzameling souvenirs

1905

In 1905 verkocht de weduwe van de architect het eigendom aan de gravin van Villegas. Haar echtgenoot, historicus Lucien Laudy, verzamelde in de hoeve heel wat militaire souvenirs en maakte er een bedevaartsoord van. Hij liet er in de tuin ook een klein knekelhuis in steen bouwen, waarin de beenderen van de strijders van 1815 werden bewaard.

Een geklasseerd historisch monument

1951

In 1950, toen de historicus stierf, werd de hoeve verkocht aan de Société belge d’études napoléoniennes (SBEN). Naar aanleiding hiervan werden de hoeve, haar tuin en bijgebouwen op 14 juni 1951 als historisch monument geklasseerd.

Een museum

1974

Aangezien de SBEN niet over voldoende middelen beschikte om een museum te beheren, verkocht deze het eigendom in 1972 aan de provincie Brabant, die, na enkele renovatiewerken, in 1974 het museum van Le Caillou opende als provinciaal instituut.

De provincie Waals-Brabant

1995

Vandaag wordt het museum beheerd door de provincie Waals-Brabant, en dit sinds de afsplitsing van de provincie Branbant in 1995.

Een gerenoveerd museum

2015

Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de slag bij Waterloo (2015) werd het museum helemaal gerenoveerd: nieuwe scenografie, binnen- en buiteninrichting, ontdekkingsparcours voor kinderen en aanpassingen voor personen met een beperkte mobiliteit. Tijdens deze vernieuwingen werden de authenticiteit en geest van de plek gerespecteerd en geïntegreerd. Met verschillende getuigennissen en anektodes van personages ten tijde van Napoleons leger, de bezoeker herbeleeft de momenten die de slag om Waterloo vooraf gingen.

Een museum voor iedereen !

2019

Alleen, met vrienden of familie, elke bezoeker kan het museum op zijn eigen tempo en naar eigen wens ontdekken. Kinderen kunnen een ludiek parcours volgen om dit moment uit de geschiedenis beter te begrijpen… Het museum is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit, doven en slechthorenden (versie in Frans-Belgische Gebarentaal en met ondertitelingen op de visiogids). Het museum is eveneens toegankelijk voor slechtzienden (beveiligd parcours en de werken mogen aangeraakt worden). Blindengeleidehonden zijn welkom in het museum!

EVENEMENTEN

22-23 juni 2019 : bivakken & re-enactment van de Slag bij Waterloo

De keizer en zijn militaire staf verblijven het hele weekend met hun troepen in tenten op het platteland.

De bezoekers leren de historische re-enactmentgroepen kennen en kunnen uitleg krijgen over de wapens en uitrusting. Daarnaast maken ze kennis met het dagelijkse leven in het kamp: het bereiden van de maaltijden, het schieten met geweren en kanonnen, defilés, de wisseling van wacht en patrouilles.

Ook voor kinderen is er heel wat animatie voorzien: de Kleine Soldatenschool, aquarelwandelingen (onder begeleiding van de Fondation Folon), houten volksspelen, miniconcerten met muziek van de Keizerlijke Garde, ambulance (demonstratie van hulp aan gewonden en voorstelling van medische instrumenten). Groot en klein kunnen op zondag om 10.30 uur de aanval op de Hoeve van Hougoumont aanschouwen (gratis). 

PRAKTISCHE INFO //

De bivakken zijn geopend op zaterdag 22 juni van 9.30 u. tot 18 u. en op zondag 23 juni van 12 u. tot 18 u. Er is een (gratis) pendelbus voorzien die voortdurend de volgende route aflegt: Mémorial => Hoeve van Hougoumont => het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon. De pendeldienst is beschikbaar van 9.30 u. tot 18 u. (22 juni) / van 12 u. tot 17 u. (23 juni).

Bivakken van de Fransen en hun bondgenoten + museum van het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon: € 10 en gratis voor kinderen onder de 10 jaar (animatie is in de prijs inbegrepen).

Verzamel uw troepen 

Close Menu