Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!​
Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!​
Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!​
Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!​
chevron

Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!

Musée Napoléon

WELKOM IN HET MUSEUM

EEN AUTHENTIEKE LOCATIE

17 juni 1815. Het is bijna donker, er valt regen. De troepen van Napoleon zijn uitgeput. Ze voelen de aanwezigheid van de vijandelijke troepen. De keizer kondigt een staakt-het-vuren af en zijn adjudanten ontdekken een verlaten boerderij: de Hoeve van Le Caillou. De hoeve zou uiteindelijk het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon worden.

In een authentiek decor werpt ons museum een licht op de gebeurtenissen van die befaamde nacht via getuigenissen en anekdotes uit het burgerlijke en militaire leven.

Waterloo 2021
Manoeuvres en bivaks:
19 en 20 juni 2021

Twee jaar na de laatste re-enactment van de Slag bij Waterloo en in dit tweehonderdjarig jubileumjaar, bieden Napoleons Laatste Hoofdkwartier en het Slag bij Waterloo Memorial u hun bivak en een “Manoeuvres” show aan. In overeenstemming met de gezondheidsvoorschriften (Covid 19). 

Op het bivak van het laatste hoofdkwartier van Napoleon ontdekt de bezoeker het veldleven van de Franse troepen. Met de aanwezigheid van de Generale Staf van de Keizer, de Ambulance 1809 en de Franse infanterie (8e Linie, 1e en 2e Chasseurs à pied van de Keizerlijke Garde)… zonder Napoleon te vergeten! 

De verschillende groepen bieden de bezoekers doorlopend demonstraties en becommentarieerde animaties aan (in het Frans, Nederlands en Engels). Zij moedigen momenten van ontmoeting en uitwisseling met bezoekers op verzoek aan. 

Praktische informatie voor de bivaks

 • rooster: zaterdag 19 juni van 10u tot 18u en zondag 20 juni van 12u tot 17u 
 • prijs van het bivak van het laatste hoofdkwartier van Napoleon en bezoek aan het museum inbegrepen: -7 jaar: gratis / 8 tot 17 jaar: 3€ / Studenten en senioren: 4€ / Volwassenen: 5€ / Pass: inbegrepen in de aankoop van de pas Betaling geschiedt ter plaatse 
 • reservering hier 
 • de parking: langs de Crucifixweg (éénrichtingsverkeer voor het evenement) en langs de N5, in beide richtingen (in de richting van de boerderij van Hameau du Roy)
 • huisgemaakt eten (hamburgers, pasta, friet, wafels en ijs) op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur

Praktische informatie voor de show “Manoeuvres” op de boerderij van Hougoumont

 • programma : zaterdag 19 juni om 19.30 uur en 21.00 uur en zondag 20 juni om 10.30 uur 
 • prijs : 8€ voor ouder dan 12 jaar en gratis voor jonger dan 12 jaar 
 • hier reserveren verplicht 

ONLINE RESERVERING VOOR HET MUSEUMBEZOEK

Signature - bivouac 2019

Vanaf 25 mei kan het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon u opnieuw met een gerust hart ontvangen. We garanderen daarbij zowel uw veiligheid als die van onze medewerkers.

 • Om het aantal bezoekers per tijdslot te beperken en te controleren en om de regels van ‘social distancing’ te kunnen garanderen, dient u zich verplicht in te schrijven via het bijgevoegde reserveringsformulier. U kan het museum niet bezoeken zonder voorafgaande reservering. U kan ook telefonisch reserveren op 02 384 24 24 (tussen 9.30 u. en 17.30 u.).
 • Elk halfuur laten wij maximaal 10 personen van dezelfde sociale bubbel (gezin, vrienden,…). 
 • Vanaf 11 juli, zullen alle bezoekers vanaf 11 jaar een mondmasker moeten dragen. Het museum verkoopt maskers indien de bezoeker er geen heeft.
 • Voor de betaling verkiezen we Bancontact.
 • Op verschillende plaatsen in het museum hebben we desinfecterende handgel voorzien. Bovendien besteedt ons personeel aandacht aan een regelmatige schoonmaak van onze diverse ruimtes (bezoekersplaatsen, contactplaatsen, betaalterminals, ramen, enz.).
 • Bij aankomst krijgt u uitleg over het parcours en de instructies die u dient te volgen.
 • De shop is ook geopend. Wij geven u een paar wegwerphandschoenen, zodat u de voorwerpen kan aanraken. Indien u een bepaald voorwerp wenst te kopen, geven we u een exemplaar uit onze voorraad.

Wij verheugen ons erop om jullie weer te zien!

Klik hier om ons privacybeleid te raadplegen.

 • Gelieve uw aankomstuur te kiezen
 • Please enter a number from 1 to 15.
  Maximaal 10 personen

Een museum voor iedereen!

Alleen, met vrienden of familie, elke bezoeker kan het museum op zijn eigen tempo en naar eigen wens ontdekken. Kinderen kunnen een ludiek parcours volgen om dit moment uit de geschiedenis beter te begrijpen…

Un parcours ludique
Retour haut de page
Close Menu