previous arrow
next arrow
Slider

Een museum voor iedereen, op 4 km van de leeuwenheuvel!

WELKOM IN HET MUSEUM

EEN AUTHENTIEKE LOCATIE

17 juni 1815. Het is bijna donker, er valt regen. De troepen van Napoleon zijn uitgeput. Ze voelen de aanwezigheid van de vijandelijke troepen. De keizer kondigt een staakt-het-vuren af en zijn adjudanten ontdekken een verlaten boerderij: de Hoeve van Le Caillou. De hoeve zou uiteindelijk het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon worden.

In een authentiek decor werpt ons museum een licht op de gebeurtenissen van die befaamde nacht via getuigenissen en anekdotes uit het burgerlijke en militaire leven.

Een museum voor iedereen!

Alleen, met vrienden of familie, elke bezoeker kan het museum op zijn eigen tempo en naar eigen wens ontdekken. Kinderen kunnen een ludiek parcours volgen om dit moment uit de geschiedenis beter te begrijpen…

EVENEMENTEN

22-23 juni 2019 : bivakken & re-enactment van de Slag bij Waterloo

De keizer en zijn militaire staf verblijven het hele weekend met hun troepen in tenten op het platteland.

De bezoekers leren de historische re-enactmentgroepen kennen en kunnen uitleg krijgen over de wapens en uitrusting. Daarnaast maken ze kennis met het dagelijkse leven in het kamp: het bereiden van de maaltijden, het schieten met geweren en kanonnen, defilés, de wisseling van wacht en patrouilles.

Ook voor kinderen is er heel wat animatie voorzien: de Kleine Soldatenschool, aquarelwandelingen (onder begeleiding van de Fondation Folon), houten volksspelen, miniconcerten met muziek van de Keizerlijke Garde, ambulance (demonstratie van hulp aan gewonden en voorstelling van medische instrumenten). Groot en klein kunnen op zondag om 10.30 uur de aanval op de Hoeve van Hougoumont aanschouwen (gratis). 

PRAKTISCHE INFO //

De bivakken zijn geopend op zaterdag 22 juni van 9.30 u. tot 18 u. en op zondag 23 juni van 12 u. tot 18 u. Er is een (gratis) pendelbus voorzien die voortdurend de volgende route aflegt: Mémorial => Hoeve van Hougoumont => het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon. De pendeldienst is beschikbaar van 9.30 u. tot 18 u. (22 juni) / van 12 u. tot 17 u. (23 juni).

Bivakken van de Fransen en hun bondgenoten + museum van het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon: € 10 en gratis voor kinderen onder de 10 jaar (animatie is in de prijs inbegrepen).

Verzamel uw troepen 

Close Menu